Aktuality

RIO DE JANEIRO 14. augusta 2016 (SITA)

Publikované 15. 8. 2016

Neuveriteľný nával emócií lomcoval v nedeľu krátko popoludní na slávnom Sambadróme so slovenskou vytrvalkyňou Katarínou Berešovou. Dvadsaťosemročná Trebišovčanka v cieli olympijského maratónu v brazílskom Riu de Janeiro premohol nával enormnej únavy a neskutočného šťastia, že si aj trochu poplakala. “Mám za sebou najťažší maratón vo svoj živote,” zneli jej prvé slová v úmornej brazílskej horúčave, veď teplota vo východnej časti Ria sa okolo poludnia pohybovala na hranici tridsiatich stupňov Celzia. “Bola to riadna zaberačka. Som veľmi rada, že som dobehla olympijský maratón. Bolo to veľmi náročné vzhľadom na poriadne teplo, ale podmienky mali všetky bežkyne rovnaké. Na to sa vyhovárať nedá,” poznamenala skromne Berešová a pokračovala: “Dôležité bolo, že som až do konca bežala podľa svojho srdiečka a tepovej frekvencie. Riadila som sa iba tým, na tempo som sa snažila nepozerať. Vedela som totiž, že som mala veľmi obmedzenú prípravu a tempo nebudem mať úžasné.Pred Hrami XXXI. olympiády totiž mala zverenkyňa Gabriela Valisku problémy s členkom, nemohla poriadne behať a v tréningu iba improvizovala. Z tohto pohľadu podala v Riu heroický výkon, aj keď skončila na 107. mieste výsledným časom 2:50:54 h. “Dnes to bolo predovšetkým o tom, aby som dobehla do cieľa, z tohto pohľadu som šťastná. Som však aj strašne smutná, že to bol môj najhorší maratónsky čas. Je super, že som dokončila druhý olympijský maratón a zlé spomienky na Rio nebudem mať. Budem si to pamätať do konca života,” povedala Berešová.

Počas náročného výkonu nemala čas sa obzerať okolo trate po krásach Ria, sledovala iba svoj tep a to, kde sú občerstvovacie stanice. “Na 35. kilometri som to však skoro prešvihla. Videla som svojho trénera, ktorý stál až za občerstvovačkami a nevšimla som si Tóna Kučmína priamo na nej. V poslednej sekunde na mňa tréner zakričal, aby som si vzala vodu,” prezradila jednu zaujímavú situáciu zo svojej súťaže, ktorá ju stále veľa síl. “Na trati som bola najdlhšie zo všetkých svojich siedmich maratónov, stálo ma to mnoho síl,” priznala.

Počas celých pretekov mala v hlave aj jednu veľkú motiváciu. “Počas celého maratónu ma v úvodzovkách nad vodou držala myšlienka cieľa na slávnom Sambadróme. Veľmi som si želala, aby som sem dobehla a videla toto všetko. Ľudí, ktorí povzbudzujú. Veľmi som sem chcela dobehnúť,” pokračovala slovenská vytrvalkyňa.

Katarína Berešová už absolvovala svoj druhý olympijský maratón, nechýbala totiž ani pred štyrmi rokmi v Londýne. “Vzhľadom na môj zdravotný stav sa tieto dva maratóny nedajú porovnať. Teraz som tempo neprepálila a vedela som, čo môžem bežať. V Londýne som urobila chybu, že som ho prepálila,” skonštatovala nevysoká obdivovateľka etiópskej vytrvalkyne Tiruneš Dibabovej, ktorá v Riu získala bronz na 10 000 metrov. Maratón na OH 2016 bol pre Berešovú na istý čas posledný. “Čaká ma akútna liečba mojej nohy, takže najbližšie tri mesiace si určite nezabehám,” prezradila. Po svojej súťaži bude mať v Brazílii trochu viac času na to, aby spoznala krásy Ria de Janeiro. “Skúsim si to tu užiť, len ešte neviem, či budem chodiť s pomocou barlí alebo po svojich nohách,” dodala s úsmevom Berešová.

 

TOPlist